2022-01-11 08:16:19• hírek • Bede Emőke

Szoros együttműködésre van szükség

Hétfőn a szatmári Technológiai és Innovációs Központban mutatták be a szociális szolgáltatásokra vonatkozó 2022-es akciótervet, melyet ebben az évben is a Városi Tanács finanszíroz.

A Szociális Igazgatóság által szervezett eseményen jelen volt Kereskényi Gábor polgármester, Maurer Róbert városi tanácsos, Mariana Dragos, a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, valamint a municípiumban, illetve a megyeszerte szociális szolgáltatásokat nyújtó egyesületek, alapítványok és egyéb civil szervezetek képviselői is.


A találkozó első felében Szatmárnémeti polgármestere minden résztvevőnek megköszönte az elmúlt évben végzett komoly munkát, illetve azt, hogy tavaly is a szatmári önkormányzat mellett álltak, mely a Szociális igazgatóságon keresztül folyamatosan a nehéz helyzetben lévő emberek problémáinak megoldására törekszik. A városvezető bízik benne, hogy a helyi hatóság és az egyesületek, alapítványok és civil szervezetek eredményes együttműködése 2022-ben is folytatódhat, és sikerül megfelelni az új év új kihívásainak is. „Olyan család vagyunk, melynek a rászorulók speciális szükségleteit is szem előtt kell tartania” – zárta.


A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság vezetője, Adrian Balaj röviden ismertette az általa képviselt intézmény szociális szolgáltatásait, kitérve többek között az idősek, a gyerekek, illetve a hajléktalanok számára fenntartott központokra és az azonnali segítséget nyújtó mobil csapatra is. Balaj ezt követően a 2022-es tervekről is tájékoztatta a jelenlevőket. Mint kiderült, a DAS még az idei évben szeretne Szatmárzsadányban is kialakítani egy nappali foglalkoztató és tanácsadó központot, melynek megvalósítása érdekében a helyi közösséget jól ismerő Stea Egyesülettel együttműködve nyújtottak be egy projektet. Szintén a tervek között szerepel egy újabb nappali idősotthon létrehozása is, melyben a Hans Lindner Alapítvány lenne az intézmény partnere. Ezt annak a Jiului utcai idősotthonnak a mintájára hoznák létre, mely már évek óta nagy sikerrel működik.



Adrian Balaj ismertetője szerint a Szociális Igazgatóság 17 szociális szolgáltatásra vonatkozóan kötött szerződést, a nappali központoktól kezdve az otthoni gondozáson át a fogyatékkal élők bentlakásos ápolásáig. A program becsült költségvetése 1,9 millió lej.


Egy másik, nem kevésbé fontos információ, melyre a DAS igazgatója a találkozó során felhívta figyelmet, hogy már készül az az adatbázis, melyben a szociális szolgáltatások kedvezményezettjeinek adatait fűzik össze. Az adatbázis révén annak szeretnék elejét venni, hogy a szociális igazgatóság és a civil szervezetek, egyesületek és alapítványok tevékenységei egymásra csúszása révén felesleges átfedések keletkezzenek, hiszen financiális szempontból ez senkinek sem előnyös.


A hétfői találkozón a Linistea bunicilor, a Iubim Viata, a Sfantul Gabriel, a Sfantul Vicentiu, a Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului, a Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetei, a Hans Lindner és a Maurer Alapítvány, valamint a Stea Egyesület képviselői vettek részt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: